English Language

Bij de huisarts

Met alle vragen en klachten rondom Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) kun je bij de huisarts terecht. Stel dat je onveilige seks hebt gehad en zorg over een SOA hebt, of dat je net in een nieuwe relatie stapt en je wilt weten hoe je ervoor staat, dan kan je hiermee naar de huisarts. Volgens de huidige richtlijnen zal je daar een advies op maat krijgen en kan je er (afhankelijk van de risico’s) op diverse SOA’s getest worden. Op Thuisarts.nl vind je meer betrouwbare informatie.

De huisartsen in Utrecht Oost en Utrecht Binnenstad hebben in samenwerking met Saltro een betrouwbare SOA zelftest ontwikkeld. Hiervoor nemen vrouwen zelf materiaal af door middel van een swab en leveren mannen urine in. Hierna gaat het materiaal naar het laboratorium, waarna je de uitslag via de huisarts krijgt. Snel en simpel.

SOA poli

De SOA poli van de GGD is er voor mensen die een duidelijk verhoogd risico hebben op een SOA. Dit zijn onder andere mannen die onbeschermde seks hebben met mannen, mensen die prostituees bezoeken of zelf werkzaam zijn in de prostitutie en mensen afkomstig uit gebieden waar HIV en hepatitis meer voorkomen. Deze mensen kunnen zich laten testen via de GGD/SOA poli of door de huisarts verwezen worden. De huisarts kan een goede risico-inschatting maken.

SOA zelftest

Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of een SOA poli. Wil je niet naar een je huisarts of een SOA poli gaan, dan kan een SOA zelftest een alternatief zijn. Lees op de website van SOA AIDS Nederland meer over SOA zelftests. Let op: een zelftest is nooit een vervanging voor een consult door een arts of de SOA poli. Toch liever een zelftest? Kijk dan op www.saltrodirectlab.nl.