English Language

Benjesomber.nl

Op www.benjesomber.nl vind je een korte vragenlijst welke zicht geeft op symptomen van depressiviteit en somberheid. De score geeft slechts een indicatie van de kans dat je een depressie hebt. We zouden kunnen zeggen: hoe hoger de depressiescore, hoe groter de kans is dat je een depressie hebt. De test is volledig anoniem, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Huisarts

Voor psychische hulp en ondersteuning kan je ook terecht bij de huisarts. Eerst zal er gekeken worden welke hulp er het beste bij jouw probleem past en welke hulpverlener daarbij nodig is. Je kunt dan denken aan psychologische hulp, de POH-GGZ of het Buurtteam (die je helpt bij schulden of woningnood).

POH-GGZ

Veel huisartsen hebben een POH-GGZ in de praktijk werken. Dit is een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in het ondersteunen bij stress-, depressieve- , angst- of spanningsklachten en ook bijvoorbeeld bij overmatig gebruik van alcohol of drugs. Zij werken samen met diverse geestelijke gezondheidszorg professionals in de omgeving en kunnen je eventueel gericht verwijzen. Voor de hulp van de POH-GGZ betaal je geen eigen bijdrage, deze hulp wordt volledig vergoed vanuit de basiszorg.

Buurtteam

Iedereen heeft wel eens een periode waarin alles niet even soepel verloopt. Loop jij vast door bepaalde problemen of maak je je zorgen over een studiegenoot? Bij het buurtteam in je eigen wijk kun je terecht voor allerlei vragen over bijvoorbeeld je financiƫn, (faal)angst, verslaving of huisvesting. Elke buurt heeft zijn eigen Buurtteam. De professionele hulpverleners van het Buurtteam kijken samen met jou naar wat er nodig is en wie jou daar bij kan helpen. Misschien kan je zelf al een deel oplossen? Of is er een instantie waar je terecht kan? Het gaat er om dat jij weer verder kunt. Het is altijd in overleg met jou. Vaak helpt het al om te praten over je problemen. Bijvoorbeeld met een goede vriend(in), een huisgenoot of je studieloopbaanbegeleider. Ook kun je bij het Buurtteam terecht voor een luisterend oor en/of voor concrete hulp. De ondersteuning van het Buurtteam is kosteloos. Belangrijk is dat je niet te lang wacht om je probleem aan te pakken. Denk jij dat het Buurtteam iets voor jou of iemand in jouw omgeving kan betekenen? Wil je meer informatie? Bel of mail ons gerust of kom langs. Studenten kunnen onder andere contact opnemen met het Buurtteam Oost, Buurtteam Binnenstad, Buurtteam Kanaleneiland en Buurtteam West of binnenlopen om een afspraak te maken.

Psycholoog

Als er een verwijzing nodig is naar een andere hulpverlener, zoals een psycholoog, zal de huisarts deze verwijzing maken, eventueel op verzoek van de POH-GGZ. Geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed uit het basispakket, je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel moet je rekening houden met het (verplicht) eigen risico. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekering om dit voor te leggen en hier meer duidelijkheid in te krijgen. In Utrecht Oost, Kanaleneiland en Oog in Al kan je terecht bij een psycholoog bij jou in de buurt.