English Language

Wat doet de huisarts?

De huisarts is het eerste aanspreekpunt in de zorg. Bij de huisarts kun je terecht met alle vragen op medisch, psychisch en sociaal vlak. Er valt onder meer te denken aan veelvoorkomende problemen waar studenten mee te maken krijgen, zoals (studie)stress en psychische klachten, sportblessures, vermoeidheid, SOA’s etc. De huisarts kent de weg naar alle zorg- en hulpverleners in de buurt en kan je indien nodig goed doorverwijzen.

Inschrijven in de buurt

Het is handig als je laagdrempelig bij een huisarts terecht kunt in de buurt waar je woont en/of studeert, omdat je daar toch de meeste tijd (door de week) doorbrengt. Of het nou om een kleine vraag of om een spoedgeval gaat, de huisarts waar je ingeschreven staat zal je vaak op korte termijn kunnen spreken, zodat jij de zorg krijgt die er nodig is. Vele klachten en problemen komen onverwachts en dan is het fijn als je hier snel en goed advies bij krijgt. Het scheelt daarbij heel wat tijd en gedoe als je daarvoor niet naar de huisarts in de woonplaats van je ouders hoeft te gaan. Het is voor een huisarts aan de andere kant ook prettig om zijn patiënten in de buurt te hebben, zodat hij de zorg in de buurt goed en laagdrempelig kan organiseren.

Zoek je een huisarts in Utrecht Oost, Utrecht Binnenstad, Kanaleneiland of Oog in Al? Schrijf je dan direct in.

Huisartsenpost

Buiten de kantoortijden van je huisarts (maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur) en in het weekend kun je met medische- en/of psychische klachten, welke niet tot de volgende dag(en) kunnen wachten, bellen met de huisartsenpost. Als je belt zal een medewerker daar een inschatting maken van de urgentie van jouw klachten, soms in overleg met een huisarts. Indien noodzakelijk wordt je uitgenodigd om naar de huisartspost te komen voor een consult. Denk bijvoorbeeld aan een verzwikte enkel bij sporten, een hoofdwond, acute buikpijnklachten die niet reageren op pijnstilling of acute psychische nood. Het is zaak altijd vooraf te bellen om te overleggen of het zinvol is om naar de huisartsenpost te komen.

De huisartsenpost in Utrecht is gevestigd in het Spoedzorgcentrum van het Diakonessenhuis. Kijk op de website voor meer informatie.

Studentenproblematiek

Er zijn diverse problemen die relatief vaak voorkomen bij de studenten. De vrijheid van het zelfstandig wonen, studeren en alle andere activiteiten en stress die daarbij komen, maakt het dat sommige studenten last krijgen van psychische problemen, (studie)schulden, overmatig drugs- of alcoholgebruik en tal van andere problemen. Met deze problemen kun je bij je huisarts terecht, die je eventueel gericht kan verwijzen naar bijvoorbeeld een POH-GGZ of psycholoog, afhankelijk van de ernst van de problematiek. Wil je zicht krijgen op je alcoholgebruik? Check www.watdrinkjij.nl.

Huisarts