English Language

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is dé deskundige wat betreft het menselijk houding- en bewegingsapparaat. Hij behandelt patiënten die in het dagelijks leven worden belemmerd bij het bewegen en kijkt daarbij naar de wensen en mogelijkheden. Dit geldt onder andere voor pijnklachten in het bewegingsapparaat, bewegingsbeperkingen, loop- en evenwichtsproblemen. Naast de behandeling, die onder meer kan bestaan uit oefentherapie, massage en het gebruik van specifieke apparatuur, zet de fysiotherapeut zijn deskundigheid ook preventief in, bijvoorbeeld bij het adviseren of begeleiden.

De behandeling kan verschillende doelen hebben, zoals het verbeteren en in stand houden van het bewegend functioneren en het voorkomen van nieuwe klachten. De nadruk wordt hierbij met name gelegd op zelfmanagement. De fysiotherapeut baseert zijn werkwijze zoveel mogelijk op wetenschappelijke inzichten en onderzoek en vertaalt deze kennis naar de praktijk. Er zijn diverse specialisaties binnen het vak, zoals manuele therapie, psychosomatische therapie, sport-, bekken-, en kaakfysiotherapie. Deze en andere specialisaties staan uitgebreid beschreven op www.defysiotherapeut.com.

Zoek je een fysiotherapeut in Utrecht OostUtrecht Binnenstad of Oog in Al? Ook in Kanaleneiland vind je verschillende fysiotherapeuten in Gezondheidscentrum Kanaleneiland en Gezondheidscentrum Marco Polo.

Directe toegang

In de meeste gevallen kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Je hebt dus geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Dat heeft voordelen. Je komt namelijk direct bij de juiste behandelaar terecht en je kunt meteen na het oriënterend gesprek en lichamelijk onderzoek aan je herstel gaan werken. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de fysiotherapeut je naar de huisarts. Het is verstandig je huisarts te laten weten dat je onder behandeling bent bij de fysiotherapeut. De huisarts kan hier rekening mee houden bij de behandeling van andere klachten. Indien je toestemming geeft, zorgt de therapeut voor kennisgeving en rapportage naar de huisarts.

Vergoeding

Het vergoedingssysteem voor de fysiotherapie zit best ingewikkeld in elkaar. Als je een chronische indicatie hebt, dan kan de fysiotherapeutische behandeling vergoed worden uit het basispakket. Ben je geopereerd of heb je een sportblessure opgelopen, dan moet je beroep doen op je aanvullende verzekering mits je deze hebt afgesloten. Op de website www.zorgvergoeding.com vind je betrouwbare informatie over de vergoeding van fysiotherapie. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekering om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen.

Fysiotherapeut