English Language

Wat doet de apotheek?

Bij de apotheek kan je terecht voor receptgeneesmiddelen, zelfzorgmiddelen, gezondheidsproducten en advies over allerlei kleinere kwalen. Vragen over geneesmiddelen en gezondheid kan je laagdrempelig stellen aan de apotheker. Dat kan de hele dag, zonder afspraak.

Zoek je een apotheek in Utrecht Oost, Utrecht Binnenstad, Kanaleneiland of Oog in Al? Schrijf je dan direct in.

Advies over geneesmiddelen

De apotheek verstrekt geneesmiddelen en geeft je goede en duidelijke informatie over het gebruik. Wanneer je voor het eerst een bepaald medicijn gaat gebruiken zal de apotheker uitleggen wat de werking en het doel van dat medicijn is en wanneer je verbetering van je klachten kan verwachten, hoe je bijwerkingen kan voorkomen en hoe je het medicijn moet gebruiken. Daarnaast zal de apotheker controleren of de medicatie veilig gebruikt kan worden in combinatie met je andere geneesmiddelen.

Medicatieoverzicht

De apotheker legt alle gegevens vast in een medicatiedossier en kan op verzoek een medicatieoverzicht verstrekken. Dit medicatieoverzicht is handig om mee te nemen als je op reis gaat, bij een andere apotheek komt, of als je bij verschillende artsen onder behandeling bent. Je kan dan altijd laten zien welke geneesmiddelen je gebruikt. De apotheek kan deze gegevens ook digitaal beschikbaar stellen aan andere zorgverleners mits je hier toestemming voor hebt gegeven.

Voor een goede dossiervorming en medicatiebewaking wordt het aangeraden om je geneesmiddelen telkens bij dezelfde apotheek te halen.

Advies over zelfzorgmiddelen en andere gezondheidsproducten

Je hoeft niet met elke klacht naar de huisarts. Bij kwaaltjes zoals allergie, hoofdpijn, verstopping, verkoudheid, voetschimmel, geeft de apotheek graag advies over de te gebruiken zelfzorgmiddelen.

Ook voor advies over medische hulpmiddelen, reizigersvaccinatie en middelen voor op reis, vitaminepreparaten en huidverzorging kan je bij de apotheek terecht.

Anticonceptie en morning-afterpil

Heb je onveilige seks gehad of ben je de pil vergeten? En wil je weten of je de morning-afterpil moet gebruiken? Aarzel dan niet om bij de apotheek om raad te vragen. De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Als het nodig is de morning-afterpil te gebruiken, krijg je informatie over het juiste gebruik, de werking en mogelijke bijwerkingen. Als het langer dan 72 uur (3 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had dan kun je de morning-afterpil niet meer gebruiken. Je kunt dan overleggen met de huisarts wat dan de beste keus is.

Vergoeding

Geneesmiddelen die in het basispakket van de zorgverzekering zitten krijg je vergoed via je zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor de bijbehorende zorg van de apotheek. Voorbeelden hiervan zijn antibiotica, astma inhalatoren en antidepressiva. Houd wel rekening met het eigen risico. Sommige geneesmiddelen worden alleen vergoed als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil, maagzuurremmers, slaapmiddelen en laxeermiddelen. De apotheek kan je over de medicijnvergoeding informeren.

Van een medicijn met een bepaalde werkzame stof zijn vaak meerdere merken beschikbaar. De zorgverzekeraar kan ervoor kiezen 1 merk als voorkeursmiddel aan te wijzen. Dit heet wel voorkeursbeleid of preferentiebeleid. Het doel van dit beleid is dat fabrikanten de prijzen van geneesmiddelen verlagen. Welk medicijn is aangewezen als voorkeursmiddel, kan per zorgverzekeraar verschillen en kan per jaar wisselen. Hierdoor kan het zijn dat je soms een ander merk medicijn meekrijgt dan je gewend was.

Bij geneesmiddelen op recept betaal je niet alleen voor het medicijn, maar ook voor de daarbij behorende zorg van de apotheek. Dit is meestal een bedrag van zo’n €6. Hiervoor heeft de apotheek onder andere gecontroleerd of het recept, de sterkte, de dosering en de duur van behandeling juist zijn. Krijg je een medicijn voor de eerste keer dan betaal je iets meer, ongeveer €12. De apotheek verleent hiervoor extra zorg zoals het samenstellen van het medicatiedossier en mondelinge en schriftelijke uitleg over de werking en het gebruik van het medicijn.

Dienstapotheek

Buiten de openingstijden van je eigen apotheek, bijvoorbeeld in de avond, de nacht of het weekend, kan je terecht bij de dienstapotheek. Dit is een apotheek welke voor een groter gebied de farmaceutische zorg biedt buiten kantoortijden. Bij een bezoek aan de dienstapotheek is het raadzaam om je legitimatiebewijs, een overzicht van de medicijnen die gebruikt, verzekeringsgegevens en contact geld of pinpas mee te nemen. Houd rekening met mogelijk lange wachttijden vanwege een beperkte bezetting en eventuele drukte. In Utrecht is de dienstapotheek gevestigd in het Spoedzorgcentrum bij het Diakonessenhuis, hier zit ook de huisartsenpost.

Apotheek